https://www.s-pankki.fi/fi/lainat-ja-luotot/s-asuntolaina/Yllättävä rahantarve voi osua kenen tahansa kohdalle missä tahansa vaihetta elämää. Tänä päivänä asunto-, auto- ja remonttilainojen rinnalle ovatkin nousseet joustavat kulutusluotot, joiden avulla arjen pienempiin menoihin haetaan helpotusta.

Vakuudeton vai vakuudellinen laina?

Vakuudeton laina on nimensä mukaisesti laina, jota voidaan hakea ilman vakuuksia tai takaajia. Ennen vakuudettomia lainoja nähtiin vähemmän, mutta markkinoiden kasvaessa ja rikastuessa yhä useampi rahoituslaitos ja pankki on alkanut tarjota asiakkailleen myös vakuudetonta lainaa. Parhaimmillaan vakuudetonta lainaa voi itse asiassa saada tänä päivänä jopa 50 000 – 60 000 euroon saakka.

Vakuudeton laina on siinä mielessä loistava laina, että sen hakeminen on todella nopeaa. Vakuudettomia lainoja myönnetään pankkien lisäksi myös muissa rahoituslaitoksissa ja parhaimmillaan lainan voi saada tilille jo saman vuorokauden aikana. On siis täysin mahdollista saada lainaa heti tilille ilman vakuuksia.

Vakuudettomat lainat ovat siis hyviä vaihtoehtoja niille, joilla rahantarve on syystä tai toisesta todella suuri sekä niille, joilla ei ole esittää vakuuksia tai lainan takaajaa lainan takaisinmaksun vastineeksi. Vakuudetonta lainaa on lisäksi helppo hakea netistä. Lainahakemuksen täyttämiseen menee yleensä vain muutama minuutti ja lainatarjouksia voi saada useammalta eri rahoituslaitokselta samaan aikaan.

Vaikka vakuudeton laina on nopea ja helppo laina, liittyy siihen myös joitakin riskejä. Koska kyseessä on nimensä mukaisesti ilman vakuuksia tai takaajaa haettava laina, pankit ja rahoituslaitokset ottavat tässä mielessä lainaa myöntäessään suuren riskin. Siksi vakuudettomissa lainoissa myös korkotaso on vakuudellisiin lainoihin verrattuna toisinaan jopa huomattavasti korkeampi. Esimerkiksi normaaleissa vakuudellisissa lainoissa korkoprosentti pyörii muutamasta prosentista aina 5–7 prosenttiin. Vakuudettomissa lainoissa korot liikkuvat yleensä 10–20 prosentissa. Ero vakuudettoman ja vakuudellisen lainan välillä voi siis olla huomattava.

Kumpi on sitten parempi?

Se, kumpi on parempi, vakuudellinen vai vakuudeton laina, riippuu aina hakijan omasta tilanteesta. Vakuudellista lainaa kannattaa ehdottomasti hakea aina kuin se vain on mahdollista, mutta äkilliseen rahantarpeeseen on mahdollista löytää myös edullisella korolla ja kuluilla varustettu vakuudeton laina. Tässä mielessä peliin nousee mukaan lainojen kilpailutus. Lainoja kilpailuttamalla on nimittäin mahdollista löytää jo muutamassa minuutissa markkinoiden sen hetkisesti edullisin vakuudeton laina, ja parhaimmillaan kilpailutuksen avulla lainan koroissa ja kuluissa voidaan säästää jopa useita satoja euroja.