Lainalaskuri kertoo lainojen todelliset kulut. Yhä useampi suomalainen hakee vakuudettomia lainoja. Monella hakijalla jää kuitenkin korkojen tarkistaminen puolitiehen. Korkojen tarkistaminen on järkevää, koska sen avulla voi helposti vertailla eri tarjoajien korkotasoja. Jokainen varmasti ymmärtää, että mitä isompi lainaprosentti, niin myös sitä isompi velka. Todellinen vuosikorko voi toisinaan olla vähän huono kertomaan lainan todellisia kuluja. Parhaiten saat siis laskettua todelliset kulut netistä löytyvillä lainalaskureilla.

Asuntolainalaskurit ovat suosituimpia

Netin suosituimpia lainalaskureita ovat asuntolainalaskurit, joilla voi laskea kuukausierien suuruuksia eri asuntolainasummille. Monet pankit tarjoavat myös omia laskureita joilla asuntolainan kuukausierän laskeminen onnistuu muuttamalla korkoprosenttia. Toki näitä samoja lainalaskureita on saatavilla myös internetissä.

Asuntolainalaskureiden jälkeen suosituimpia laskureita lienee autolainalaskurit ja kulutusluottolaskurit. Näillä periaate on sama, mutta etenkin laina-ajat ovat säädettävissä huomattavasti pienemmiksi.

Vältä ylisuuria korkoja! Joustoluottojen korot voivat paisua

Nyt kun lainalaskureiden käsitteet ovat selvillä on hyvä antaa pieni varoituksen sana joustoluotoista. Joustoluotot ovat uusi kulutusluottojen muoto, jossa rahaa lainataan luottosumman perusteella. Hakijalle siis myönnetään esimerkiksi 2000€ luottolimiitti, josta hakija voi nostaa rahaa aina tarpeen mukaan. Jokaisesta nostosta veloitetaan nostoprovisio ja sen lisäksi lainatulle pääomalle lasketaan korko. Tämä onkin hyvin monimutkainen tapa jolla saadaan moni asiakas tietemättömäksi siitä, että paljon laina todellisuudessa kustantaa. Jatkuva luotto on houkutteleva vaihtoehto, mutta ennen sitä kannattaa tutustua eri luotonantajiin huolella. Osa joustoluotoista voi olla hyvin kalliita, jopa yli 50% vuosikorolla varustettuja lainatuotteita. Ottaen huomioon joustoluottojen verrattain ison koon, tuntuu 50% vuosikorko jo kohtuuttomalta.

Lainaa ainoastaan silloin kun sille on todellinen tarve

Helpoiten vältät ikävät lainahuolet sillä, että lainaat rahaa ainoastaan silloin kun sitä tarvit. Mieti siis tulevia ostoksiasi, että tarvitsetko todella niitä. Ymmärrettävästi auton huolto tai pesukoneen rikkoutuminen on asioita, jotka täytyy hoitaa oli sitä rahaa tai ei. Tällaisissa tilanteissa tärkeintä on, että ei hätiköi luotonhaussa, vaan ottaa rauhallisesti ja vertailee eri luotonantajien hinnastoja. Mikäli haluaa säästää aikaa sekä voi käyttää netistä löytyviä lainan kilpailutuspalveluita. Niiden avulla löytyy varmasti kohtuuhintainen laina.

Jos olet tilanteessa jossa etsit lainaa vanhojen lainojen maksuun, kannattaa uuden lainan ottamisen sijaan ottaa yhteyttä oman kunnnan velkaneuvontaan. Velkaneuvonnan avulla mahdollinen velkakierre voidaan pysäyttää tai ehkäistä jopa kokonaan, jos ollaan tarpeeksi ajoissa liikkeellä. Valitettavan moni suomalainen velkaantuu kovaa vauhtia ja yhä useampi päätyy maksukyvyttömäksi.

Jopa yli 370 000 suomalaista velkaantuu liian suurella tahdilla ja se on huomioitu jopa Eduskunnassa asti. Nopeaa velkaantumista ollaankin hillitsemällä uudella korkokatolla, joka tulisi koskemaan nimenomaan vakuudettomia kulutusluottoja. Tällä kertaa korkokatto koskisi myös yli 2000 euron luottoja. Viimeksi korkokatto määrättiin pikavipeille, mutta se oli täysi fiasko. Pikavippien hakeminen ei vähentynyt vaan se johti siihen, että yhä useampi pienen lainan tarpeessa oleva ihminen siirrettiin hakemaan suurempia yli 2000€ joustoluottoja. Ehkäpä tässä on myös osasyy siihen miksi niin moni suomalainen velkaantuu liian kovaa vauhtia. Toivottavasti tuleva korkokatto on tarpeeksi matala ja myös vakuudettomien lainojen myöntämiseen saataisiin positiivinen luottorekisteri luotua. Positiivisen luottorekisterin avulla lainanantajat voisivat välttää lainaamista sellaisille henkilöille, joilla ei yksinkertaisesti ole maksukykyä. Positiivisesta luottorekisteristä näkyisi siis jokaisen suomalaisen velat ja varat. Tämä olisi askel oikeaan suuntaan ja se hillitsisi varmasti velkaantumista vakuudettomilla lainatuotteilla.