Lainalaskurin toimintaLainalaskurit ovat saatavilla aikalailla kaikkien lainoja tarjoavien pankkien ja rahoitusyhtiöiden nettisivuilla tänä päivänä. Ilman lainalaskuria onkin melko vaikea selvittää lainan todelliset kulut ja korot, joten niiden saatavuus onkin jokaiselle lainaa hakevalle ensiarvoisen tärkeä asia. Tässä artikkelissa selvitämme, mitä lainalaskurilla tarkoitetaan ja kuinka ne yleisesti ottaen toimivat.

Miksi tarvitsen lainalaskuria?

Jokaisen lainaa harkitsevan on tärkeää selvitää etukäteen, kuinka paljon tarvittavasta lainasummasta menee esimerkiksi korkoihin ja muihin mahdollisiin kuluihin. Jos tarvitset esimerkiksi 1000 euron lainan, ei lopullinen lainasumma kuitenkaan lähes koskaan ole juuri tuota 1000 euroa. Tähän lainasummaan lisätään rahoiittajan puolesta niin korko, kuin myös muitakin mahdollisia kuluja.

Lisäksi laskurin avulla on helppoa selvittää, kuinka paljon lainan lyhennys maksaa sinulle kuukausittain. Lainalaskuri antaa sinulle paljon tarkemman arvion kuukausittaisesta lyhennyksestä, sekä lainan kokonais-summasta ja todellisesta vuosikorosta.

Varsinkin ensimmäistä lainaa ottaessa voi unohtua, että lainaan lisätään myös muita kustannuksia, jotka saattavat olla hyvinkin korkeita ja vaikuttaa niin kuukausittain maksettavaan lyhenykseen, kuin myös lainan lopulliseen summaan. Lainalaskuri siis pitää huolen siitä, etteivät korot ja kulut pääse yllättämään lainanottajaa.

Mitä lainalaskuri kertoo?

Lainalaskureiden avulla selvitetään yleensä halutun summan korot ja kulut, eli lainan lopullinen summa. Lisäksi niiden avulla lasketaan kuukausittainen maksuerä, jolloin on helppoa varautua tähän omissa kuukausittaisissa menoissa.

Lainalaskuriin syötetään haluttu lainasumma, muuta tietoa ei välttämättä tarvita, mutta usein lainalaskureissa on kuitenkin myös huomiota laina-aika, johon voi itse vaikuttaa.
Laina-aika vaikuttaa tietysti lainan lopulliseen summan, jolloin pidempi laina-aika nostaa lainan kuluja, sillä korkoa maksetaan kauemmin kuin lyhyemmällä laina-ajalla. Mitä lyhyempi laina-aika, sitä pienemmät ovat siis lainan korkokulut.

Kun olet syöttänyt laskuriin lainan summan sekä halutun takaisinmaksuajan, laskee laskuri puolestasi kulut, korot ja kuukausittaisen lyhennyksen, sekä myös lainan lopullisen summan.
Monesti lainalaskuri on melko tarkka, mutta lainasta ja sen tarjoajasta riippuen saattaa laskurilla laskettu laina muuttua hieman, niin korkon kuin kulujen osalta. Muista siis aina, että laskurit eivät välttämättä anna täydellistä loppusummaa, vaan erittäin hyvän arvion lainan summasta.