Lainojen yhdistäminen on apu velkaongelmiinYhä useampi ihminen Suomessa on ajautunut siihen tilanteeseen, että useiden lainojen maksaminen rasittaa taloutta huomattavasti. Lainat puhuttavat Suomessa hyvin paljon. Lähes joka viikko eri lehdet kirjoittavat maksuhäiriömerkintöjen kasvusta ja suomalaisten lainakannan noususta. Uutiset pohjautuvat yleensä tilastoihin, joiden mukaan maksuhäiriöiden määrä on kasvanut. Asiakastieto Oy:n julkaiseman tilaston mukaan viime vuoden lopulla maksuhäiriömerkintä oli 374 100 henkilöllä. Tämän tilaston julkaiseminen jälkeen on uutisoitu merkintöjen kasvu jatkunut. Tarkemmat tilastot pääsemme näkemään taas ens vuoden alussa.

Yhdistämällä lainat voi säästää

Lainojen yhdistämistä markkinoidaan nykyään erittäin paljon. Televisiossa, netissä ja lehdissä pyörivät mainokset kannustavat ihmisiä yhdistämään kalliit lainat yhdeksi hieman edullisemmaksi lainaksi. Onko lainojen yhdistäminen oikeasti järkevää ja saako yhdistämällä oikeasti säästöjä?

Tässä esimerkki lainojen yhdistämisen säästöistä. Kuvitellaan tilanne jossa henkilöllä A on neljä erillistä lainaa. Lainojen summat ovat 1000€, 2000€, 3000€ ja 4000€. Eli henkilöllä A on yhteensä lainaa 10 000 euroa. Tässä esimerkissä kaikkien lainojen korko on 8 prosenttia ja muut lainojen kuukausittaiset kulut ovat 7 euroa. Lainojen kuukausittaisia kuluja ovat yleensä esimerkiksi laskutuslisät, tilinhoitomaksut ynnä muut saman tapaiset kulut. Lainojen takaisinmaksuajat vaihtelevat yhden vuoden ja 5 vuoden välillä.

Miten lainojen yhdistämisellä voi siis saavuttaa selvää säästöä henkilön A:n tilanteessa? Vastaus tähän on yksinkertainen. Alkuperäisessä tilanteessa henkilö A maksaa joka kuukausi neljästä lainasta kuluja 28 euron verran. Tämä summa tekee vuodessa 336 euroa. Mikäli henkilö A yhdistää lainat yhdeksi lainaksi samoilla lainaehdoilla säästää hän 252 euroa vuodessa pelkästää lainan kuluissa. Yleensä yhdistettävät lainat koostuvat useista pienistä lainoista, joiden korot ovat suuret. Yhdistämällä lainat yhdeksi hieman isommaksi lainaksi, lainan korko yleensä putoaa huomattavasti pienemmäksi. Pienimmän mahdollisen koron löytää yleensä helpoiten kilpailuttamalla lainojen yhdistämiseen tarkoitetun lainan.

Mistä yhdistelylainaa voi hakea?

Lainojen yhdistäminen onnistuu helpoiten netissä. Useat eri palvelut tarjoavat yhdistelylainaa jopa 70 000 euroon asti. Nämä palvelut myös yleensä kilpailuttavat hakijalle parhaan mahdollisen tarjouksen useiden eri pankkien, rahoituslaitosten ja luottolaitosten tarjouksista. Yhdistelylainan kilpailuttamiseen riittää siis yleensä vain yksi lainahakemus, jonka lähettyäsi saat useita lainatarjouksia hakemallesi yhdistämislainalle. Läheskään kaikki pankit eivät ole mukana näissä palveluissa. Tämä tarkoittaa sitä, että ihan ensimmäisenä yhdistelylainaa kannattaa kysyä omasta pankista. Kun olet saanut lainatarjouksen omasta pankistasi, voi helposti vertailla sitä muihin tarjouksiin.