Lainatarjous kannattaa pyytää aina usealta eri toimijalta. Lainan hakuprosessin alussa lainaa hakeva henkilö tekee lainahakemuksen, jonka perusteella pankit, luottoyhtiöt ja rahoituslaitokset arvioivat hakijan ja tekevät lainatarjouksen. Lainan hakeminen ja kilpailuttaminen on nykyään tehty erittäin helpoksi ja nopeaksi. Verkosta löytyvien palveluiden avulla on lainan kilpailuttaminen on helppoa ja nopeaa. Usein kuuleekin mainoksen, jossa luvataan useita lainatarjouksia yhdellä lainahakemuksella. Tämä tarkoittaa sitä, että kun lainan hakija täyttää yhden lainahakemuksen, lainojen kilpailutukseen ja vertailuun erikoistunut palvelu lähettää hakemuksen useille eri pankeille ja rahoituslaitoksille. Nämä eri pankit, luottoyhtiöt ja rahoituslaitokset toimivat yhteistyössä lainoja kilpailuttavien palveluiden kanssa, mikä mahdollistaa palvelun saumattoman toiminnan. Vakuudettomia lainoja ei koske sama lainan myöntämisen ehdot ja lait kuin esimerkiksi asuntolainoja. Voi lukea lisää lainoista esimerkiksi Finanssivalvonnan sivuilta tästä.

Miten valita paras lainatarjous

Lainatarjoukseen vaikuttavat tekijät

Mitkä asiat sitten vaikuttavat siihen minkälaisen lainatarjouksen lainaa hakeva henkilö saa? Vastaus tähän kysymykseen onnistuu helposti, sillä lähes kaikki pankit ja luottoyhtiöt käyttävät samoja kriteerejä arvoidessaan lainahakijaa ja antaessaa lainatarjousta. Erot lainatarjouksien välissä vaihtelevat lähinnä siitä syystä, kuinka paljon eri rahoituslaitokset, luottoyhtiöt ja pankit ovat valmiita ottamaan riskiä myöntäessää lainaa hakijalle.

Ehkäpä merkittävimmät asiat lainan hakuprosessissa ovat hakijan tulot ja luottokelpoisuus. Maksuhäiriömerkintä on aina punainen vaate lainaa hakiessa ja se tarkoittaa aina automaattisesti sitä, että lainaa ei ole mahdollista saada. Toisaalta myös hakijan liian pienet tai epäsäännölliset tulot voivat olla este lainan saamiselle. Mutta mikäli hakija omaa puhtaat luottotiedot ja säännölliset tulot, on lainan saaminen lähes sata prosenttisen varmaa. Lainan saamisen perusedellytykset ovat siis säännölliset palkka- tai eläketulot, ei maksuhäiriömerkintöjä sekä ikä. Useat lainanmyöntäjät eivät myönnä lainoja alle 20-vuotiaille tai yli 75-vuotiaille henkilöille.

Näin voit saada paremman lainatarjouksen

On olemassa tiettyjä asioita, joiden avulla on mahdollista parantaa lainan saamisen edellytyksiä ja saada parempia lainatarjouksia. Yksi erittäin toimiva keino on hakea lainaa yhdessä toisen hakijan, esimerkiksi puolison kanssa. Hakemalla lainaa yhdessä toisen lainanhakijan kanssa, parannatte mahdollisuuttanne saada isomman lainasumman ja pienemmän koron. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että kaksi lainanhakijaa on lainaajalle parempi ja huomattavasti turvallisempi vaihtoehto kuin vain yksi hakija. Lainan hakeminen yhteishakijan kanssa siis kannattaa. Mikäli sinulla on mahdollista hakea lainaa esimerkiksi puolisosi kanssa, suosittelen ehdottomasti hakemaan lainaa yhdessä, koska lainan korot todennäköisesti pienentyvät huomattavasti kun haette lainaa yhdessä.

Vertaile lainatarjoukset huolella

Lainahakemuksen lähettämisen jälkeen saat lainatarjouksen hakemallesi lainalle. Saatuasi tämän tarjouksen voi kaikessa rauhassa tutustua sen sisältöön ja vertailla sitä muihin mahdollisiin lainatarjouksiin. Yleensä kun haetaan vakuudetonta lainaa ei eri lainatarjousten välillä ole suurta eroa. Erot ovat lähinnä lainan koroissa ja kuluissa. Vaikka eri tarjoukset sisältäisivät saman koron lainallesi. Kannattaa ottaa huomioo lainan kulut, kuten esimerkiksi laskutuslisät, lainan nostokulut, tilinhoitomaksut ja muut mahdolliset kulut.

Vertaile siis aina huolella eri tarjoukset läpi. Lainatarjouksen pyytäminen ei koskaa sido sinua nostamaan lainaa. Voit siis huolella tarkistaa millä korolla ja kuluilla sinun on mahdollista saada lainaa.