pikavippiPikavippien maine on huono. Sen toki ymmärtää. Uutiset ovat täyttyneet viimeaikoina kauhutarinoista, joissa helposti nostettavista pienlainoista on alkanut ikävä velkakierre. Viimeisin mielipidekirjoitus löytyy Helsingin Sanomista, jossa erityistarpeisen pojan äiti kertoo, kuinka pojalle oli myönnetty vippiä liian helposti, ja tämä oli saanut pojan hyvin suuriin vaikeuksiin. Kirjoituksesta selviää, että kirjoittajan poika oli eronnut, jonka takia hän oli alkanut pelaamaan uhkapelejä, vippirahalla tietysti.

Jokainen aikuinen ymmärtää, että uhkapelaaminen lainarahalla on aina hyvin huono idea. Toisaalta voimme ihmetellä, että miten erityistarpeisella pojalla oli oma käyttötili hallussa, jos hänen äiti on sitä mieltä, että poika sai haettua kaikki mahdolliset vipit liian helposti. Ilman oman käyttötilin oikeutta tätä ongelmaa ei olisi syntynyt. Kirjoituksesta ei tosin selviä, että mitä erityistarpeisella pojalla tarkoitetaan. Tarviiko poika apua päivittäisiin askareisiin, vai onko hän vain kasvanut äidin pumpulissa, jossa omilla huonoilla päätöksillä ei ole koskaan ollut negatiivisia seurauksia?

Onko pikavippitoiminta moraalitonta?

Mielipidekirjoituksen kommenttiosiota katsottaessa voidaan tulla siihen johtopäätökseen, että useamman kommentoijan mielestä pikavippitoiminta on turhaa ja se pitäisi lailla kieltää. Innokkaimmat haluaisivat kieltää kaikenlaisen lainanmyöntämisen. Valitettava fakta on se, että lainatoiminta pitää “markkinoiden” rattaat pyörimässä. Toki ihmiset voisivat selvitä ilman pieniä 100€ – 1000€ pienlainoja, mutta mikäli tuleva kieltolaki koskisi myös lähes jokaisessa kaupassa tarjottavia osamaksusopimuksia, eli toisin sanoen vakuudettomia lainoja, jäisi monelta suomalaisesta ostokset kaupan hyllyyn.

Vippien korkoja kauhistellaan, koska todelliset vuosikorot paukkuvat niin suuriksi. Todellinen vuosikorko on vaan varsin huono mittari lyhyt aikaisille lainoille, koska laina-aika on lähes aina vuotta pienempi. Vippien korkoja voidaan verrata osamaksusopimuksiin, joissa on myös varsin korkeat korot eli noin 30%:tia. Useammalla suomalaisella ei ole kuitenkaan mitään sitä vastaan, että uusi televisio rahoitetaan osamaksulla, jota lyhennetään joka kuukausi. Saman homman jos tekee pikavipillä, tulisi kieltää välittömästi.

Positiivinen luottorekisteri lopettaisi velkaongelmat

Kieltojen sijaan, positiivinen luottorekisteri voisi olla se ratkaisu, joka poistaisi ylivelkaantumisen ongelmat suomalaisilta. Positiivisen luottorekisterin avulla luotonantaja näkisi suoraan henkilön kaikki nostetut lainat. Nykyään luotonantajat joutuvat turvautumaan luotonhakijan itse ilmottamiin tietoihin vakuudettomien luottojen kohdalla. Positiivisen luottorekisterin avulla lainatoiminta olisi helpommin ohjattavissa siihen, että lainaa saavat ainoastaan sellaiset hakijat, joilla on maksukykyä. Mahdollisiin velkakierteisiin voitaisiin myös puuttua ennen kuin ne ehtivät kasvaa liian suuriksi. Toki korkokatto voisi myös hillitä alalta pahimmat koronkiskojat pois, mutta toivottavasti korkokatto tehtäisin siten, että pienten lainojen sijaan ihmiset ottavat isompia lainoja joihin korkokatto ei yletä.

Lakiuudistus tulossa…

Vippitoimintaa kohtaan on tulossa lakimuutoksia, joista positiivinen luottorekisteri on ollut tapetilla jo pitkään. Kiristyksiä on myös luvassa. Uusi korkokatto tulee koskemaan myös yli 2000 euron luottoja. Nähtäväksi jää miten alalle tulee käymään mikäli korkokatosta tehdään hyvinkin matala. Toivottavasti pelisäännöt ovat selkeät ja turhat porsaanreiät jätetään pois.